Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ορθοδοντική θεραπεία;

Ναι, και σε οποιαδήποτε ηλικία. Πάραυτα, η ορθοδοντική έχει καλύτερα αποτελέσματα στα παιδιά, που ακόμη αναπτύσσονται.


Ποια είναι καλή ηλικία για να αρχίσει η θεραπεία;

Συνιστάται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται όταν το παιδί είναι 7-8 ετών. Η έγκαιρη εξέταση επιτρέπει στον ορθοδοντικό να εντοπίσει τα πιθανά προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων ή στην ανατολή των δοντιών και να σχεδιάσει την κατάλληλη θεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια πρώτη φάση θεραπείας μπορεί να προλάβει την εξέλιξη σοβαρών προβλημάτων και να διευκολύνει την ορθοδοντική σε μεγαλύτερη ηλικία- όταν θα έχουν ανατείλει τα μόνιμα δόντια.


Πότε ξέρω ότι το παιδί μου χρειάζεται να το δει ορθοδοντικός;

Όταν παρατηρήσετε συνωστισμένα δόντια, δόντια που πετάνε, παιδικά δόντια που έχουν χαθεί πρόωρα και μόνιμα δόντια που αργούν να ανατείλουν, θηλασμός του δακτύλου πέρα από την ηλικία των 5 με 6, σταυροειδής σύγκλειση (ένα ή περισσότερα κάτω δόντια κλείνουν μπροστά από τα πάνω δόντια), βαθιά δήξη (τα πάνω δόντια καλύπτουν τελείως τα κάτω μπροστινά δόντια).


Τι θα συμβεί στην πρώτη επίσκεψη;

Η πρώτη επίσκεψη διαρκεί περίπου μισή ώρα. Εξετάζεται ο ασθενής, γίνεται μια πρώτη εκτίμηση του προβλήματος και της στοματικής υγιεινής του και παίρνονται αποτυπώματα- με τις φωτογραφίες και τις ακτινογραφίες θα βγει το τελικό σχέδιο θεραπείας.


Πώς  γίνεται η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει με κινητά ή ακίνητα μηχανήματα- συχνά και με συνδυασμό τους. Κάθε περίπτωση μπορεί να χρειαστεί τα μεν ή τα δε- συχνά και συνδυασμό αυτών. Τα κινητά μηχανήματα χρησιμοποιούνται κυρίως όταν χρειάζεται πρώτη φάση της θεραπείας, δηλαδή σε μικρότερα παιδιά, προκειμένου να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες. Τα ακίνητα μηχανήματα είναι άγκιστρα- “σιδεράκια”- και δακτύλιοι προσωρινά κολλημένα στα δόντια. Ανάλογα την ηλικία και το είδος του προβλήματος- σκελετικό ή οδοντικό, τα μηχανήματα μετακινούν τα δόντια στην σωστή τους θέση και καθοδηγούν την ανάπτυξη των γνάθων. Σε περιπτώσεις μεγάλου συνωστισμού των δοντιών ενδείκνυται αφαίρεση μόνιμων δοντιών.

How do you carry out orthodontic treatment?


Θα πονάνε τα δόντια μου;

Συνήθως τις πρώτες 2 με 3 μέρες υπάρχει ελαφριά ενόχληση. Συνιστάται ο ασθενής να τρώει μαλακές τροφές και, όταν χρειάζεται, να παίρνει κάποιο αναλγητικό- ασπιρίνη ή depon.


Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται απο την ηλικία του ασθενούς και το είδος του προβλήματος. Θα μπορούσε να διαρκέσει από μερικούς μήνες ως και δύο χρόνια. Με τα άγκιστρα Damon  ο χρόνος της θεραπείας ελαττώνεται κατά πολλούς μήνες. Απώλεια αγκίστρων και μη τήρηση των επισκέψεων καθυστερούν την θεραπεία- η επιτυχία και η διάρκεια της εξαρτώνται από την καλή συνεργασία ορθοδοντικού- ασθενούς.


Πόσο συχνές θα πρέπει να είναι οι επισκέψεις στο γιατρείο;

Κάθε 4 με 10 εβδομάδες, ανάλογα τον τύπο των αγκίστρων.

Θέλω να κάνω ορθοδοντική