Μπορώ να τρώω κανονικά;

Ναι, αλλά για την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας και στον συντομότερο χρόνο, είναι σημαντικό να προστατεύεις τα δόντια και τα άγκιστρα. Για ν’αποφύγεις ζημιές και στα δύο πρέπει:

  1. -Ν’αποφεύγεις τροφές που κολλάνε στα δόντια, όπως τσίχλες, καραμέλες ζελέ κλπ.

  2. -Ν’αποφεύγεις ανθρακούχα ποτά και υπερβολικές ποσότητες χυμών φρούτων.

  3. -Να προσέχεις πώς τρως σκληρές τροφές, όπως μήλα, καρότα, κόρα ψωμιού κλπ. Πρέπει πρώτα να κόβονται σε κομμάτια.


Πώς φροντίζω τα δόντια μου;

Είναι σημαντικό να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά τρεις φορές τη μέρα- μετά από τα κύρια γεύματα- και να χρησιμοποιείς φθοριούχα οδοντόπαστα. Να είσαι πιο σχολαστικός στο βούρτσισμα στα σημεία μεταξύ δοντιών- ούλων. Αν έχεις άγκιστρα- “σιδεράκια”- χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για βούρτσισμα. Κάθε βράδυ μετά το βούρτσισμα, να χρησιμοποιείς φθοριούχο στοματικό διάλυμα, για μεγαλύτερη προστασία. Ακολούθησε τις οδηγίες του video.                                    


Πώς φροντίζω το κινητό μηχάνημα;                     

Κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου, βγάζε το κινητό μηχάνημα και βούρτσιζέ το με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Ξέπλυνε με κανονικό νερό- όχι ζεστό.


Πώς φοράω τα λαστιχάκια;

Αν έχεις λαστιχάκια, πρέπει οπωσδήποτε να τα φοράς συνέχεια (εκτός αν έχεις άλλες οδηγίες από τον ορθοδοντικό). Τα βγάζεις μόνο για να φας και για να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Πρέπει να τα αλλάζεις κάθε πρωί και να τα αντικαθιστάς αμέσως αν σπάσουν. Γι’αυτό, καλό είναι να έχεις πάντα κάποια παραπάνω λαστιχάκια μαζί σου. Μπορεί να νοιώσεις ενόχληση τις πρώτες μέρες φορώντας τα. Να θυμάσαι ότι αν η θεραπεία είναι πετυχημένη και γρήγορη εξαρτάται από το πόσο φοράς εσύ τα λάστιχα.


Πρέπει να συνεχίσω να βλέπω κανονικά τον οδοντίατρό μου;

Ναι, είναι σημαντικό να σε βλέπει σ’όλη την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Έτσι θα ελέγχει τα δόντια για τερηδόνα και τα ούλα για ουλίτιδα.


Μπορώ να κάνω σπορ κανονικά;

Συνιστάται η χρήση gumshield, ειδικά στα σπορ που έχουν επαφή, όπως το μπάσκετ. Το ίδιο ισχύει και για ποδήλατο, skating κλπ.


Και αν παίζω μουσικό όργανο;

Αν παίζεις πνευστά, κυρίως φλάουτο, τρομπέτα ή σαξόφωνο, τότε τα άγκιστρα μπορεί να σε δυσκολεύουν. Θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής.


Τι κάνω αν έχω κάποιο πρόβλημα;

Επικοινωνείς με το γιατρείο, αποφεύγοντας τις πρωτοβουλίες. Αν κάτι εξέχει και ενοχλεί, χρησιμοποίησε προσωρινά μαλακό κερί ή σιλικόνη. Αν έχει σπάσει το κινητό μηχάνημα, προσπάθησε να συνεχίσεις να το φοράς, ωσότου έρθεις στο γιατρείο. Προσοχή στο τι πρέπει να αποφεύγεις να τρως- θα ελαττώσει το ρίσκο για προβλήματα.  

Κάνω ορθοδοντική θεραπεία